Mindszenty zarándoklat - Beszámoló

Mindszenty-zarándoklat 2019

Idén először a mi iskolánk is részt vett azon a zarándoklaton, amelyet Tiszteletreméltó Mindszenty József bíboros érsek-halálának évfordulóján, az 1991-es újratemetése óta minden évben megszerveznek. Az idei év abból a szempontból is különleges volt, hogy a mártír sorsú főpásztor boldoggá avatási ügye idén Ferenc pápa bejelentésével célirányba fordult.

A meghirdetett kerékpáros zarándoklatunkra két tanuló, Kocsis Levente (6.c) és Varga Attila (7.a) jelentkezett. Velünk tartott még a Reménység egyik öregdiákja, Mohácsi Attila, kísérőtanárként pedig Géczy Árpád igazgató és Kondás Balázs igazgatóhelyettes kerekezett a csoporttal.

A zarándokok az erőpróbának is beillő közel 80 km-es hegyen-völgyön át tartó egész napos biciklizést hazánkért és iskolánkért ajánlották fel.

Péntek reggel 9-kor közös imádsággal indultunk útnak. Átverekedtük magunkat a városon, majd a Duna mentén haladtunk Szentendréig. Itt tartottuk ebédidőnket az otthonról hozott szendvics elfogyasztásával. A félórás pihenő után nekilendültünk a Pilisnek. Az út az erdőn át, aszfaltozott úton haladt a hegyekbe. Közben gyönyörködhettünk a Pilis szépségében, hiszen változatos tájakon tekerhettünk a cél felé. Néhol egy-egy szép tisztás, forrás, az elénk terülő völgyek látványa rövid megállásra késztetett minket, de jó is, hiszen a szint kilométereken keresztül emelkedett. Aztán a Dobogókői elágazás után hosszan tartó lejtő kárpótolt minket a lassú, sokáig csak felfelé tartó haladásért.

Esztergomba érve elfoglaltuk szállásunkat a Vitáz János Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolában, majd elmentünk vacsorázni a Ferences Gimnáziumba, a Frankába.

Vacsora után a Ferences-templomban a májusi litánián való részvétellel adtunk hálát a megérkezésért.

Este játszhattunk még a szállásunknak helyet adó tornateremben, majd nyugovóra tértünk. Bőséges reggelinket szintén a Frankában fogyaszthattuk, majd felmentünk a Bazilikához, ahol az ünnepi szentmisét tartották.

A szentmise előtt tiszteletünket tettük Mindszenty József sírjánál, koszorút helyeztünk el, és imádkoztunk az iskolánkért.

Közben a bazilika teljesen megtelt, hiszen rajtuk kívül még más iskola is részt vett a zarándoklaton, ki kerékpáron, ki gyalog, sőt még kenuval is érkeztek Esztergomba.

A szentmisét Erdő Péter bíboros úr pontifikálta, köszöntőjében a számos világi méltóság és iskola mellett üdvözölte a mi küldöttségünket is. A szentbeszédet Böcskei László, nagyváradi megyéspüspök tartotta, aki az elődök példájáról, a példáktól való tanulásról, az elkötelezettségről beszélt homíliájában. A szentmisén abban a megtiszteltetésben részesülhettünk, hogy a szentlecke olvasását iskolánk diákja, Kovács Levente végezhette.

A szentmise után megebédeltünk, és elindultunk haza. Ekkor már segítséget is igénybe vettünk, vonattal utaztunk a Nyugatiig, és onnan a csöndes, szombati esőben 5 órára érkeztünk az iskolához.

Köszönöm zarándoktársaimnak a példamutató részvételt, és mindenkinek a sok imát, amivel utunkat segítették. Jövőre újra részt veszünk a zarándoklaton, remélem, akkor majd nagyobb csoporttal képviselhetjük az iskolánkat.

Deo gratias!

Bővülő fényképalbumunk IDE KATTINTVA érhető el.