Bemutatkozik az iskolai Sant'Egidio Ifjúsági Közösség

Az iskola előterében és a folyosóján megjelent egy iskolai közösség alakulásáról szóló hirdetmény. Mivel foglalkozik az iskolánkban útjára indított „Sant’Egidio Ifjúsági Közösség”? Kik a tagjai és lehet-e hozzájuk csatlakozni? Ezekről és a szervezet felhívásáról beszélgettem Szabó Katalin főszervezővel. Interjú!

Katus! Engedd meg, hogy rögtön a közepébe vágjak! Hogyan kell ejteni azt, hogy Sant’Egidio? Honnan jött a névválasztás?

Szent Edzsidiónak ejtjük, ami magyarra fordítva Szent Egyedet jelent. A Sant’Egidio közösség egy Rómából indult katolikus lelkiségi mozgalom, a tagjai segítenek betegeknek, rászorultaknak vagy éppen a háború elől menekülteknek.

Értem. Nem szőrszálhasogatás, csak furdal a kíváncsiság: szép hagyománya van a szociális gondoskodásnak a magyarországi katolikus közösségben is, miért nem Szent Erzsébetet vagy Slachta Margitot választottátok névadótoknak?

Tiszteljük őket is, példaként tekintünk rájuk. A múlt hónapban a Sant’Egidio közösség magyarországi tagjaival asztalt terítettünk szegényeknek a Ferencvárosi Művelődési Központban, beszélgettünk és imádkoztunk velük. Láttuk, ahogy csillog a szemük, s minket is olyan érzés kerített hatalmába, amit szavakkal nehezen lehet leírni. Meglepett minket a felénk irányuló hála ereje, s gyakorlatilag már a helyszínen megfogalmazódott bennünk, hogy folytatnunk kell ezt a fajta szolgálatot. A Szőke Péter vezetésével működő Sant’Egidio közösség példaértékű munkát végez, ezért gondoltuk, hogy szervezett formában segítenénk a munkájukat.

Kik a tagjai a szervezeteteknek, van lehetőségük csatlakozni más felekezetű diákoknak is?

Szervezetről beszélni túlzás, egy iskolai közösség vagyunk. Bárkit szívesen látunk magunk között, de elsősorban a 7-8. évfolyamos diáktársaink érdeklődésére számítunk. Legyen lány vagy fiú, katolikus vagy protestáns, ha azonosul a célokkal, s kész a szavakon túl tevékeny szeretettel is megnyilvánulni a közöny és a társadalmi igazságtalanságok ellen, akkor köztünk a helye. Aki már egy alkalommal részt vett a már említett asztalterítésben, arra szervezőként tekintünk, erre legközelebb előreláthatóan március 5-én nyílik lehetőség, ezt majd az iskolai faliújságon, illetve az iskola Facebook-oldalán és a honlapján is előzetesen meghirdetjük.

Úgy tudom, van egy aktuális felhívásod az iskola közösségéhez.

Igen. Most szerdán, azaz február 15-én arra kérünk mindenkit, hogy készítsen és ajánljon fel egy szendvicset a szükséget szenvedőknek! A becsomagolt szendvicseket szerdán, reggel 7:15 és 8:00 óra között az iskola előterében vesszük át, s vállaljuk, hogy a Sant’Egidio közösség bevonásával eljuttatjuk a szegényekhez. A közösség hazai vezetőjétől hallottuk, hogy a pesszimizmus a gazdagok luxusa, a szegények mindig reménykednek. A reménység mint isteni erényről elnevezett iskola diákjaiként úgy érezzük, az emberi méltóság védelme érdekében feladataink vannak.

(kz)